Bergsköttbullar

8 personer

2 rödlökar, skalade och fint tärnade
1250g nötfärs
1 rågad tsk dijonsenap
1 tsk torkad oregano
en nypa spiskummin
1 tsk koriander
2 nävar ströbröd
2 stora ekologiska ägg
flingsalt & nymalen svartpeppar
100g riven cheddarost

Till chilisåsen

2 rödlökar, skalade och fint tärnade
2 röda paprikor, urkärnade och grovt hackade
10 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1 chilifrukt, urkärnad och fint hackad
½ tsk rökt paprikapulver
6 msk worcestershiresås
6 rågade msk tomatketchup
6 msk äppelcidervinäger
6 msk farinsocker
2 msk dijonsenap
4dl varmt ekologiskt kaffe
3 plommontomater delade i 4 klyftor
en liten knippa färsk bladpersilja.

Sätt ugnen på högsta värmen (vi körde på 250)
Sätt en stor stekpanna på medelvärme och häll i en regäl skvätt ekologisk olivoja. Tillsätt rödlöken och fräs tills den är mjuk, ca 10 min. Ta bort och låt svalna.
Ner med färsen i en bunke. Tillsätt allt utom cheddarosten, glöm inte den avsvalnade rödlöken!
Arbeta ihop smeten och forma till 8 STORA köttbullar.
Gör ett håll med tummen i varje bulle och fyll med en ordentlig nypa cheddarost. Knip igen hålet igen.
Lägg köttbullarna på  i en ugnsäker form, ringla över ordentligt med olivolja. Stek sedan i ugnen i 25-30 min.

Gör under tiden chilisåsen.

En stekpanna på medelvärme, i med olivolja, stek sedan rödlök, paprika, vitlök, färsk chili och paprikapulver och fräs i ca 15 min. Rör ner worcestershiresåsen, ketchup, vinäger, farinsocker, senap, kaffe och tomater. Låt koka upp. Sänk sedan till en värme mellan låg och medel och låt såsen koka ihop, ca 20 min. Den ska vara tjock och härlig!

Ta ut de färdiga köttbullarna, häll av så mkt som möjligt av allt fett. Häll chilisåsen över köttbullarna och ställ in i ugnen igen i ca 5 min. Finhacka och strö över lite bladpersilja.

Serveringsförslag!
Tillsammans med ris & en klick yoghurt
Ihop med en god hemmagjord mustig potatismos!

Vi va 4 vuxna som åt och det blev mycket över!
Så idag gjorde jag en gryta och till det potatismos!

Skivade upp köttbullarna, skivade 250 g champinjoner. I en gryta, hällde på 5 dl creme fraiche, 5 dl vispgrädde, en skvätt kalvfond och några varv med salt-och pepparkvarnen! Värm och ät! MYCKET GOTT!!!!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0