Hemma igen efter en kanon kväll hos C&L. F...

Hemma igen efter en kanon kväll hos C&L. Fantastiskt god middag som vi alla varit med och bidragit till. M&M ni kan redan nu skicka över potatis receptet, så gott!!!!!!!!! Så kära bloggläsare, inom kort har ni ett nytt recept med sötpotatis som huvudingrediens att prova! När vi körde hem va klockan väl 22:45 vi va trötta och längtade efter sängen. När man va yngre de va ju då förfesterna drog igång....innan kl slagit tolv va man ju aldrig ute... har man blivit gammal??? Väljer att kalla det för närvarande förälder, mina barn går upp mellan 06-07 iaf och kräver då min fulla uppmärksamhet. De hade jag aldrig orkat om vi hållt på halva natten. Tack och gonatt!!!


Nuuu har somnat sittandes i mitt knä, få...

Nuuu har somnat sittandes i mitt knä, får se hur de går när jag rest mig, gått upp och lägger ner henne. Känns som hon sover tungt iaf. Kanske man kan hinna med en dusch nu då??


1,2,3,4,5....

Idag har jag räknat till 10 NÅGRA ggr.... ibland känner även jag att de blir lite mkt.

Tuva har varit vaken x antal ggr inatt, nu vägrar hon sova...Har försökt i flera flera omgågar men icke! Hon ska bara inte. Jag är orolig för att örat spökar igen, men hon har ju ingen feber... Öroninflamation utan feber??? Hon är jättegnällig och behöver sova men vägrar.

Vilmer han pratar I ETT I ETT...javisst, gulligt, underbart sött mysigt ja allt det, ska vara glad att han pratar mm...men just nu önskar ajg bara LITE stillhet... Regnet de har ju öst ner sen vi vaknade och har ingen lust att gå ut i de vädret. Nu visar sig liiiite liiiite sol, så vi får se!

Kl 14 ska Tim hämtas, sen ska jag lämna Tuva & Vilmer hos mamma och köra ner till Vellinge för att klippa Tim, sen hämta barnen igen och mannen nånstans. Hem göra oss klara och 17.30 ska vi vara borta.

Nä, dags att vagga runt med Tuva igen för gång 746 idag... Är så less på alal dessa sjukdomar med sjuka gnälliga, trötta, pipiga barn. Älskar mina barn över allt annat och har ett stort tålamod men idag känner jag bara bläääää.

VILL HA SOMMAR SOL, PIGGA GLADA, FRIIIIIIISKA BARN SOM KAN SPRINGA RUNT OCH BUSA UTE!

Designa bloggen

Funderar och tänker försöka mig på en egengjord och snygg design till bloggen, de e bara det att alla dessa koder är rena grekiskan för mig. Sen skulle nog ett PS program vara till fördel att ha på datorn.

TIPS är välkommet! :-)

De smattrar mot taket

Regnet de smattrar mot terasstaket, temperaturen ligger på 15grader och de känns rätt ljummet i luften. Dörren står lite på glänt ut mot trädgården, dropparna som landar på trädäcket hörs lite dovt där ute.

Landgång

Jag måste säga att Landgång som går på SVT1 torsdagar kl:20.30 är ett otroligt trevligt program!!!!

Nästa torsdagr tycker jag ni bänkar er för att se denna fantastiskt trevliga man när han tillagar måltider med kärlek och känsla ombord på ett stort fartyg.

Tuva & Vilmer


Lite nya bilder från idag, vi har haft en underbar dag ute i trädgården. Såååååååå skönt väder, alldeles ljummet!





Undersöker en blomma, i en trädgård finns de mycket spännande!


Söt som få i sin nya fina mössa från mormor & morfar!


Älskade unge!


Mamma gör sandkakor & Vilmer slår sönedr dom:-)


Tuva har fullt upp med sina skor















2 bilder från trädgården


Här är min plats i solen då batterierna behöver laddas


Klätterväxten bakom vår sandlåda

E-ämnes djungeln & EKO tankarna

Vi köper så mkt ekologiskt som går och försöker så långt det går att dra ner på alla dessa E-ämnen. Men visst, jag köper godis och annat gott med E-ämnen MEN försöker ändå tänka på det!

Att man i skivad kalkon som smörgås pålägg kan få i 9 E-ämnen är rent ut sagt sinnessjukt... Att i tortillabröd räkna fram 10st....

Idag finns de E-ämnen som är framställt ekologisk vilket jag tycker är galet!!!! Vi väljer att satsa på det ekologiska för att komma bort från alla dessa konstiga tillsatser med E-ämnen OCH för att de ekologiska produkterna har ett högre vitamin och näringsinnehåll! Att köpa en ekologisk vara och att där ändå finns lika många E-ämnen som motsvarande icke EKO tjänar för mig inget till.

Att välja ekologisk frukt & grönt känns bättre eftersom man slipper besprutningen. Att välja ekologisk mjölk är för djuren har det bättre, ekologiska äggen från frigående utehöns. Många saker känns för mig självklart. Sen har vår ändrade syn på maten gjort att vi så långt de går utesluter färdiga produkter som färdiga köttbullar, sammapressad fisk, färdiga pulversåser mm. Fisken försöker vi handla i Lomma fiskebod http://www.fiskboden.info/ , i butiken annars ekologisk och att den innehåller 100% fisk, i måndags gjorde vi egen bearnaiesås och igår egen hollandaiessås. Att göra maten från grunden är både godare OCH roligare!!!!

Ekonomiska biten då... Det är helt klart dyrare, köttet är så pass mkt dyrare att de köper vi bara ibland. Nu hade vår ICA handlare scans ekologiska kött till mkt bra pris och då passade jag på att köpa på mig ett lass.
Annars om man  vill ha riktigt riktigt fint kött tycker jag man ska bege sig till ängavallen och handla. Hade våran matbudget varit större hade vi mer än gärna handlat precis allt där! 
 
Detta är MINA tankar, alla gör som dom vill. MEN jag tycker att man borde ta sitt ansvar och iaf byta ut några varor, mjölk, fil, smör, grädde ex där skillnaden är väldigt liten i kronor.

Både jag och min man är mat & bak intresserade och brinner lite extra för att kunna servera en god hemlagad middag på bra råvaror. Bra mat kräver bara lite extra planering!


Hamburgare med klyftpotatis

Att göra egna hamburgare ser jag som en självklarhet. På svensk god nötfärs!

Blanda ihop mjölk och ströbröd i botten på en bunke, låt de vila några minuter så ströbrödet får svälla.
Lägg i färsen, krydda med salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och 1 msk dijonsenap. Blanda väl. Knäck i ett ägg och blanda runt.

Forma burgare efter eget tycke!

Stek el varför inte grilla dom!

Klyftpotatisar:
Tvätta potatisarna väl, klyfta upp. Ställ klyftorna på en plåt med bakplåtspapper på, ringla över ekologisk olja, salta och peppra. Vi använder grovsalt i kvarn och hel peppar i kvarn.
Ställ in i ugnen, 175grader i ca 30 min.

Tillbehör

Skivad gurka, tomat, kruksallad, bacon, rå el stekta lökringar, ketchup, egengjord aioli, ostskivor mm!

Vi köper så mkt ekologiskt som går och försöker så långt det går att dra ner på alla dessa E-ämnen. Idag finns de E-ämnen som är framställt ekologisk vilket jag tycker är galet!!!! Vi väljer att satsa på det ekologiska för att komma bort från alla dessa konstiga tillsatser med E-ämnen OCH för att de ekologiska produkterna har ett högre vitamin och näringsinnehåll!



Middagstips 29/4 Hamburgare

Dagens tips är HEMMAGJORDA hambugare med bröd och egengjorda klyftpotatisar.

Att göra egna hamburgare är inte svårt och smakar såååå mkt godare!

Att ha till:

*kruksallad
*tomater
*gurka
*lök, stekt el rå
*hamburgedressing

Middagstips 28/4 Torsk

Idag blir de torskfilé med kokt potatis, hollandaiesås och grön stekt sparris!

Disney och soffan

Tuva har precis somnat nu, Vilmer har bäddat ner sig i soffan för att titta på Musses klubbhus. Har gjort en macka till honom och en yoggi men han tittar bara på det...vill inte äta.

Jag ska pyssla lite med kommande kalas och göra listor. Vilmer ska ha kalas först, ett för hans kompisar (där föräldrarna e våra vänner) och ett för släkten. Är ju lite som behöver fixas och då är listor toppen:-)

I augusti fyller JOnas 30år och Tuva 1år vilket med ska firas!!!!

Så nu dyker jag in i att göra listor världen!

Vi snorar, nyser, snörvlar och hostar........

Vi snorar, nyser, snörvlar och hostar..... Vilmer blev dålig i söndags med rälig hosta, sen kom snuvan och idag kom febern....38.1 så ingen jättetemp men trots allt feber ändå. Denna månaden har Vilmer varit på dagis 3 dagar och de va förra veckan.... igår hemma och idag hemma iaf... JAG känner mig dunder förkyld men det är allergin som slagit ut mig... skulle så gärna velat bädda ner mig i soffan och glott på tv en hel dag. Den sjuk lyxen försvann när man fick barn. De e något jag kan sakna, att när man är sjuk, har migrän el nått sånt och man bara VILL ligga för att kurrera sig. De går liksom inte, kroppen skriker efter att få vila men rollen som mamma är inget man då kan välja bort. Tänk att få ligga ner i soffan en heeeeel dag...Åh så skönt de skulle vara. Nu får jag njuta av tiden fram till Tuva vaknar. Gick upp 06:25 med Vilmer, natten varit sådär så vi är lite extra trötta idag....speciellt Jonas som dessutom gick upp 04:45!


Middagsfunderingar till Valborg

Funderar över middag på Valborg. Vi ska hem till C&L och M&M ska också med, enriktigt trevlig kväll lär det med andra ord bli!!!

Vi ska ha lite knyte så mina mat celler har genast satt igång att jobba, att vi ska grilla tror jag vi alla ser som en självklarhet!
Maria hade något sötpotatisförslag som lät väldigt gott! Jag tänkte att vi kunde köpa med lite blandat gott som vi kan plocka med:-)

*Baguettskivor med brieost och creme balsamico som värms i ugnen
*Salamiskivor att torka i ugnen
*Någon kryddig korv med en bit fetaost på med en tandpetare i
*Färsk sparris med hyvlad parmesan
*Melon med parmaskinka lindad runt

BLIR REDAN SUGEN!!!!

Vilmer

Vilmer tog en penna idag och ritade sig på sin arm... jag undrade vad han gjort då svarade han mig klart och tydligt
- JAG ÄR ZLATAN OCH JAG SPELAR FOTBOLL!

Sen sa han:
- Zlatan har sånna och pekade på armen... misstänker han sett hans tatueringar:-)

Middagstips 27/4 Lövbiff

Idag blir det lövbiff som jag ska fylla med dijonsenap, hackad inlagd smörgåsgurka och finhackad rödlök, till detta klyftpotatis och bearnaiesås!

Efterrätt ska vi lyxa till oss med idag!

Lite blandad god frukt servera med en klick limeyogurt (blanda yoggi, råsocker och limesaft) och rostad kokos. Självklart görs det på turkisk el grekist yogurt 10%.

Smaklig spis!

Pyjamasparty

Trots att klockan är 13.50 så är jag och barnen pyjamas kläda än=) Posten kom precis och Vilmer är överlycklig!
har köpt lite leksaker på tradera och 2 paket kom idag! 14st små bilar från filmen Bilar, Vilmer for rätt ner på golvet och kör nu runt med dom:-)

Till Tuva har jag köpt en skogsfamilj från Sylvian families:-)

Jonas ska hämta 2 leksaker till idag som jag köot av en tjej i malmö till inga pengar, saker som är som nya!

I övrigt vill jag bara meddela att det INTE är kul att vara så grymt allergisk mot Hassel och Björk som jag e....

Tuva kryper nääästan nu!!!!

 


Lilla jag

I tryggheten hos min mamma och pappa <3


Migrän, micromat...

Har sån migrän... kl e 19 och jag har satt på mig morgonrocken o morrontofflorna... Micromat och vatten till middag, men orkar inte ställa mig vid spisen. Vilmer kröp ner under täcket i soffan nu, Tuva river i sönder en tidning och skitskoj!

Jag hoppas Tuva somnar lätt sen och Vilmer med. Ska bara dyka ner i soffan sen i ryggläge, sätta igång tv:n och småtitta på den tills jag somnar.

Pizzafix och playdate!

En supertrevlig fredag är över!
Anna och barnen kom hit i em. Kidsen har lekt superbra och Anna och jag har haft tid att babbla en massa.

Vi har varit flitiga och gjort egna pizzor idag, riktigt gott och massvis över till Jonas ikväll. I detta pizzabak blev de panikskratt, att man ska behöva en instruktionsvideo för att öppna en pizzadegs rulle är ju galet. Men de skulle behövas. Jag hade köpt 3 st färdigkavlade pizzadegar och där fanns inget problem. Men sen kom vi till den Anna tagit med sig, vi va oroliga att inte 3 skulle räcka-HUR vi nu tänkte där??? Men den va iaf packad som i en konservburk och jag fram med konservöppnaren och började öppna den...de sa bara poff så liksom pös degen upp som en vulkan upp ur locket-DIREKT de kom luft...hahhahahahah fy fasen vad vi skrata, de såg så sjukt ut... Vi eller jag läste inte så noga. En sån burk måste köpas igen och se om vi lyckas öppna den rätt!!!! Men kul hade vi iaf Anna under den händelsen!


Prinsessan kalasfin hos farmor!










Tuva kan själv!!!












Pappa och Tuva

imag0458 (MMS)

Pappa och Tuva


Sagt av våran roliga lillprins bus! Jona...

Sagt av våran roliga lillprins bus! Jonas sa till mig vid frukosten idag - Frun kan du ta en kniv. Vilmer sa direkt: - heter inte fru, heter mamma. Mamma, pappa, Tuva och jag Vilmer. Inte frun!


Min, bara MIN min min otroligt snygga, fin...

imag0462 (MMS)

Min, bara MIN min min otroligt snygga, fina, vackra, sexiga man i sina nya brillor! Älskar diiiiiig!!!!! Du é min man lalala tralalalalala jag älskar dig!!!!


Nya tuffa My Kiddo kläder!





Tuva tuff i sina nya fina kläder som mormor köpt!

Tuva har suttit på golvet nu i e timme, hon pladdrar, gör olika ljud, skrattar, säger De-Da-da-da-ti. Rotar runt i sin låda och undersöker allt. Ibland tittar hon upp och skrattar så där hjärtligt! En låda full med massa enkla små leksaker är himla roligt tycker Tuva!

Glassbilen!

Stående kunder till denna glassbil:-)
Nöjda killar med ny glass, idag King Cola




De-da-da-de-e-de-da

Tuva sitter på golvet med sin låda framför sig med hennes leksaker i.  Att sitta där själv, plocka i och ur lådan, tugga och undersöka är spännande. Ur munnen bubblar ljuden fram!

Kärlek till min Tuva!


Ikväll ska min stora prins ha träning igen. Nu borta på Piläng, beroende på vädret så kanske vi går dit hela familjen idag. Skönt nu när det är så nära hemmet igen. Annars tar Tim och jag cykeln dit.

Fick höra från mamma idag att Tim ska vara stolt och trygg med att hans mamma (jag alltså) skyddar honom med näbbar och klor!
DE kan ni alla skriva upp att jag gör både med Tim, Vilmer och Tuva! Tim skyddar jag nog lite extra mkt och med honom håler jag mig på ständig vakt. Jag är som en svanmamma med sin unge:-)

Svärmors kalas

Pga barnvaktsbrist blir de inget resturangbesök på torsdag utan vi tar de hemma hos henne. Ska hjälpa till med lite god plockemat, så ikväll åker tidningar och böcker fram! På torsdag ska de ätas gott de vill jag lova!!!!

Vann över stora jättarna!

Känner mig jäkligt nöjd med mig själv!
Överklagade nämligen ett förslag gällande vårat vårdbidrag. Accepterade inte det förslaget! Och idag fick jag beskedet, jag VANN!!!!!! Blev som jag ville. Känns VÄLDIGT bra!

Tack farmor Inger!!

Tack vare Tuvas farmor så har nu Tuva sina kalaskläder klara till Vilmers kalas!!!!

Dom nya skorna, hennes första skor som svärmor köpt är såååå fina. 10poäng! Och den klänningen....MMmmm Fina älskade Tuva gullig som få blir hon!

Pizzabullar

Pizzabullar

 

50g jäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk brödsirap
6½-7 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk olja

Fyllning

100g rökt skinka tunna skivor
100g riven ost
3 tsk chilisås
1 tsk pizzakrydda

Pensla med ägg

 

Lös upp jästen i de ljumma vattnet

Arbeta in mjöl, sirap, salt och olja. Spara lite mjöl till utbaket. Låt degen jäsa väl i 30 min med bakduk över. Baka ut den med lite extra mjöl till en stor platt kaka ca 20*60cm stor.

Sprid ut skinkan jämt över degen, strö på ost, droppa på chilisås och dofta över pizzakrydda. Rulla ihop från långsidan och skär upp i 15 lika stora delar. Lägg bullarna på bakplåtspapper  och jäs igen i 30 min. Pensla med ägget.

Grädda 11-12 min i 225 grader.


Krämig kycklingpasta!

4 pers ca 25min

1 paket bacon eller parmaskinka
4 schalottenlökar
1 liten purjolök
4 kycklingfileer
5 salviablad
1 hönsbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
2 dl creme fraiche el 2 dl vispgrädde
80g babyspenat (1 påse)
salt, peppar
ca 300g pasta. Penne el pastasnäckor passar bra till.


Till garnering:hyvlad parmesanost och rostade pinjenötter

Koka pastan och låt rinna av.

Skär baconet i bitar. Hacka schalottenlöken. Strimla purjolöken. Skiva och stek kycklingen.
Smörfräs bacon, schalottenlök, purjo och salviabladen under omröring ca 5 min. Smula ner buljongtärningen, rör om och blanda i vinet. Sjud under lock ca 3 min. Blanda i creme fraiche och sjud ytterliggare 3 min. Blanda i pastan och spenaten.
Vänd ner kycklingen. Låt allt bli genomvarmt och smaka av med salt och peppar.
Toppa med parmesan och pinjenötter!

Julmustsåsen

Julmustsås
4 dl crème fraiche
4 dl julmust
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsk färsk ingefära, riven
2 tsk färsk rosmarin, hackad
2 msk äkta kinesisk soja

Blanda ihop alla ingredienser och låt puttra 5-10 min.

den är sååååååååååå god!

Rotfruktsrösti!

Supergoda till mycket.
Går utmärkt att servera som en vegetarisk rätt med en god kall sås och en fräsh grönsallad kanske med lite fetaost och oliver i:-)

2 morötter
100g persiljerot
100g kålrot
5 medelstora potatisar
2 äggulor
1 kula mozzarella
1 dl tunt skuren purjolök


Skala och riv rotfrukterna och potatis grovt. Blanda med purjolök, äggula och grovt riven mozzarella. Salta och peppra.
Hetta upp lite olja i pannan, klicka ut ca 1 msk stora klickar av rotsaksröran och stek dem gyllenbruna på båda sidor.

Solstrålen gungar!

Tuvas nya favvis syssla är att gunga, hon tycker det är så kul!!!

Annars i Tuvas liv är det mycket DA-Da-DA. Låter så gulligt! Att sitta själv på lektäcket går nu alldeles utmärkt!

Lite bilder från gungstunden idag!












Nya bilder på min prinsessa!






















Sagt av Vilmer!

Mamma vi tycker inte om morötter. Bara kaninerna som gör det <3

Pasta med salamisås

4 dl lätt creme fraiche
100g skivad riktigt god salami
ca 6 bitar  inlagda soltorkade tomater
2 msk hackad färsk basilika
4 msk riven parmesanost
salt
peppar
1 pressad vitlöksklyfta

god färsk pasta!

Koka upp creme fraichen. Strimla salami och tomaten och lägg ner med basilika, ost, salt, peppar och vitlök. Låt koka upp.

Servera med nykokt pasta!

Fläskfilé wok

1 fläskfile ca 500-600g
1 msk soja
1 röd + 1 grön paprika
1 bit purjolök
100 g färska champinjoner
1 burk vattenkastanjer
rapsolja
salt
peppar
chilisås


Skär köttet i skivor och blanda det med sojan. Strimla paprikan och purjolöken, skölj och skiva svampen.
Häll av vätskan från kastanjerna och skiva dom. Stek köttet och grönsakerna i en oljad wokpanna. Salta och peppra. Servera med ris, sweet chilisås & soja.

Allt på ett fat

Otroligt enkelt då allt sköter sig själv sen serveras hela middagen på ett fat!

ca 800g färs
2 dl mjölk
5 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk oregano
10 medelstora potatisar
3 gula lökar
5 morötter
3 dl buljong
smält margarin
1 msk soja

Gör en sats köttfärslimpa. (blanda ca 5 msk ströbröd med 2 dl mjölk, låt svälla. Blanda ner ett ägg,färsen, salta, peppra och smaksätt med oregano)
Rör ihop.
Forma till en limpa och lägg mitt i en ugnssäker form.

Skala och skölj morötter, potatis och lök. Klyfta upp allt. Låt morötter och löken koka med buljongen i 5 min. Lägg sen över morötter, potatisen och löken i formen runt om limpan. Pensla allt med fett och soja.

Sätt in fatet mitt i ugnen, ugnen ska vara 175grader. Stek i 30 min, ös med 1½ dl av buljongen. Stek ytterliggare 30 min.

Servera!
Tycker det är gott med Creme Fraiche Fetaost & soltorkade tomatsåsen från Skåne mejerier att ha till!

Thailändsk kycklingsoppa

4 pers ca 20 min

100g färska champinjoner
smör
6 dl kycklingbuljong
3 kycklingfileer
1 liten strimlad purjolök
½ röd strimlad chili
4 dl kokosmjölk
salt
1 lime rivet skal och saften

Skölj och skiva svampen. Stek i smör.
Koka upp kycklingbuljongen. Lägg ner strimlad kyckling, purjolök, chili, kokosmjölk och salt. Låt putra 5 min. Lägg i svampen. Smaka av med lime.

Servera med nygräddat bröd!

Fisk med potatis och parmesanspenat!

Köp en god bit fisk att själv panera och stek.

Parmesanspenat
400 g hackad spenat
1½ msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl riven parmesanost
salt, peppar

Stek spenaten i smör, pudra över mjölet, rör om och häll över mjölken. Låt stuvningen sjuda ca 3 min. Blanda ner osten. Salta och peppra.

Bjud på nystekt panerad fisk, kokt potatis och parmesanspenat såsen!

Sweet chiliwok!

4 pers ca 20 min

500g blandfärs
1 hackad gul lök
rapsolja
1 burk wokgrönsaker
salt
peppar
sweet chilisås
sesamfrö
ris

Stek/woka färs och lök i olja tills det fått färg och är klart. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med. Salta peppra och häll över sweet chilisåsen.

Blanda och låt det koka upp.

Strö över sesamfrö.

Servera med kokt jasminris och sweet chilisås!

Middagstips 19/4

Sweet chiliwok!

Goda kallas såser!

Löksås

Turkist yoggi
Rödlök
Vitlök
Salt & Peppar
Olivolja

Skiva rödlöken tunt, lägg på en tallrik och strö över MYCKET salt! Löken ska vätska ur sig ordetligt och bli mjuk. Låt den ligga och vänd runt ibland.
Skölj edan löken i ett durkslag. Krama ur allt vatten.

Blanda med den turkiska yoggin. Pressa ner 2 klyftor vitlök. Salta och peppra. Ringla över lite olivolja!


Tzatziki

Jag gör alltid tzatziki på turkisk el grekisk yoggi. De som finns i små hinkar. En stor del av smaken sitter där!
1 gurka
Vitlöksklyftor ca 3-4st
Olivolja
Svartpeppar
salt

Riv gurkan på rivjärnet, lägg i ett durkslag. Strö över salt så gurkan vätskar ur sig. Skölj och krama ur all vätska!
Blanda ihop alla ingredienser. Blanda i en del olivolja när såsen e klar ringla över lite olja till och garnera med en svart oliv!

Fetaostsås

Turkist yoggi
200g fetaost
salt & peppar
olivolja

Riv fetaosten på rivjärnet, blanda sen ihop med alla alla ingredienserna!



Kyckling enchilada

4 pers ca 20 min

ca:500g kycklingfile
1 gul lök
150g svamp
2 dl paprika & chili creme fraiche
1 tsk sambal oelek
8 stora tortillabröd
2 dl riven ost

Dela kyckling och stek i lite matfet.

Skala och hacka löken och stek mjuk i lite smör. Tillsätt svampen och kycklingen. Rör ner creme fraiche och sambal.

Lägg fyllningen i tortillabröden och rulla ihop. Lägg dom tätt i en ugnssäker form. Strö över ost och gratinera i ugnen. 225grader i ca 10 min. Severa med en god sallad till!

8 st middagstips!

Kyckling enshiladas

Hemmagjord pizza med tomatsås, skinka, champinjoner och ädelost

En god grillad köttbit med klyftpotatis i ugnen. Smula över lite getost på den färdiga potatisen. Servera med en kall löksås.

Sweet chili wok

Egenpanerad fisk med potatis och parmesanspenat

Thailändsk kycklingsoppa

Allt på ett fat (köttfärslimpa med rotfrukter)

Fläskfiléwok


Kaos...??

I huvudet är det lite kaos artat... Igårkväll började Vilmer spy igen....hela sängen och sig själv och sedan spydde han ner ett  täcke till... Den senaste veckan ahr ajg tvättat något ofantligt mkt.... Nu åter ett berg igen... suck.

Vilmer har forfarander inte kissat något....men drack nyss 100ml vatten och vill ha saft nu så hoppas de kommer igång.

Tuva drack nästan sin vällning, så 80ml vätska i henne + 1 diarré.

Får se hur dagen utvecklar sig, tyvärr måste jag nu ställa in LSS möte och ringa städerskan. För hon vill inte städa här idag eftersom barnen e så sjuka...

Kan man be om en kock, en städerska, en tvätterska???? Vi är alla så trötta nu, sen i tisdags förra veckan har vi hållt på med detta och minimalt med sömn.

Hoppas hoppas snart det vänder så alla kan få vara pigga och FRISKA!!!

Idag kommer Tim hem, beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer att han nu inte ska bli sjuk eftersom han har träningsläger med fotbollen i helgen. Hans liv kommer raseras om han blir sjuk också och inte kan åka iväg med fotbollen.


Middagstips 13/4

Grillad fläskkarré med klyftpotatis bearnaiesås och grönsallad!

Enkelt och otroligt gott!!!!!

Fattig tack vare F-kassan...

Ibland, eller nä rätt så ofta så undrar jag HUR försäkringskassan fungerar egentligen, hur rutiner är.
Jonas väntar pengar därifrån eftersom han fick vara hemma från jobb alla dagar då Tuva va inlagd på sjukhuset när hon hade RS-viruset  februari!

hade väntat oss pengar lönen som utbetalades 25e mars, men icke...så idag ringde jag och efterlyste dom. Vi är en vanlig familj som behöver de inkomster som vi räknat med. Vi hade skickat in alla papper direkt så inget skulle kunna stå i vägen för utbetalningen MEN så fel....

Fick prata med en kvinna där som kollade varför de inte va utbetalt och fick då veta att eftersom Jonas nu fått löneökning och alltså årsinkomsten då ändrats va han tvungen att skicka in ett intyg på att dom uppgifterna stämmer.

På lappen vi fyllde i va uppgifterna förtrycka och där stog med FET STIL ÄR NÅGRA UPPGIFTER FEL; STRYCK ÖVER & FYLL I RÄTT. Detta gjorde vi. De dom INTE talar om för en att har man en ökad årsinkomst som överstiger 3% så måste ett intyg skickas in. Så länge det inte finns så betalas inte pengarna ut OCH DE VÄRSTA AV ALLT är som hon sa
- Finns inte alla uppgifter så läggs det bara på hög och det kan ta månader innan man tar upp det igen. ISTÄLLET för att göra klart ärendet, lyfta luren och be Jonas skicka in intyget så låter man det bara ligga. Istället ska vi då få ringa och efterlysa pengarna....SJUKT!!!!!!!
När jag sen frågar hur lång tid de skulle ta nu då när vi väl skickat in de där löenpappret då hade dom ta mig fan 30 dagars handläggningstid TILL.....herregud!!!! skit i att folk behöver sina pengar bara!!!!!!

TACK!

Mamma kom ut med blåbärspuré, morotspuré och majsvälling till Tuva.

Stackars Tuva har haft sån fruktansvärd diarré idag, har varit så synd om henne...Aldrig sett så mkt gång på gång på gång på gång...

Blev en sväng till båtlekplatsen vid Hammarspark i Limhamn....DEN utflykten är e story för sig!

Nu sover mina små älsklingar gott....hoppas de snart vänder för Tuva.

Vågar man tro på en fullkommligt avslappna...

imag0446 (MMS)

Vågar man tro på en fullkommligt avslappnad kväll?? Vilmer somnade 17:30 i soffan och är nu nerbäddad i sin säng och fått välling. För en liten stund sen somnade Tuva i min famn.<3


Tackar bästa svärmor för den fina buketten...

imag0440 (MMS)

Tackar bästa svärmor för den fina buketten med Tulpaner, för världens bästa mintchoklad och presenterna till barnen!


Tuva har åter igen fullständigt spytt ne...

Tuva har åter igen fullständigt spytt ner MIG, sig själv och soffan....39.5 i temp och hon mår inget bra. Nu fick hon ipren istället. Jonas är och fixar vätskeersättning eftersom hon inte får behålla något. Både kräker och diarré som vatten i jättemängder. Nu e hon blek och väldigt trött och slö. Inte kul att se henne såhär....:-(


Middagstips 11/4 ...... Idag blir de stekt...

Middagstips 11/4 ...... Idag blir de stekta kotletter med skivad potatis i ugnen som jag ska smula lite getost över....funderar över sås... får nog bli en rödvinssås!


SMS-inlägg

imag0434 (MMS)


Utslagen Tuva

imag0433 (MMS)

Utslagen Tuva


Vilmer vill ut.... hade tänkt lägga Tuva...

Vilmer vill ut.... hade tänkt lägga Tuva i vagnen och gå ut. Men nu har hon enorma diarréer så de rinner rakt ut ur blöjan. Inte så kul att få de i vagnen el speciellt skoj för Tuva. Vilmer får ha en tråkig dag...Tuva ligger mest i min famn och sover. Så de blir i soffan vi hamnar. När Jonas kommer hem från jobb får Vilmer komma ut och röra på sig. Tvättmaskinen går för fullt...rätt mkt som är nerkräkt och nerbajsat.... tack och lov för tvättmaskiner!


Gott till kött-tips!

Tunt skivad potatis som steks i ugnen men slite salt och olja på.
ta ut, smula över getost och ringla över lite balsamvinäger!

Chevrepaj med päronsallad!

Till 4 pers.

50g valnötter (jag änvänder pinjenötter eftersom jag är nötallergiker, pinjenöten är ingen nöt utan en kärna)
2½ dl vetemjöl
100g smör
2 msk vatten

Fyllning
10 st marinerade soltorkade tomater
250g chevreost
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm sva rtpeppar
2 msk timjan

Sallad
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
2 krm salt
2 päron
1 salladslök
1 påse blandsallad (ca 150 g)

1) Mixa valnötter (pinje) i matberedaren, tillsätt mjöl och smör, häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåp i 30min.
2) Sätt ugnen på 225 grader. Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10min
3) Strimla tomaterna. Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.
Sktiva resten av osten. Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet. Häll över äggstanningen.
4) Sänk ugnsvärmen till 200 garder och grädda pajen i nedre delen av ugenen i ca 35 min.
5) Blanda citronsaft, olja och salt.
Kärna ur päronen och skär dom i klyftor. Vänd ner dom i dressingen. Strimla salladslöken och blanda med päronen. Vänd ner salladen precis innan salladen serveras.

Smaklig spis!

Middagstips fläskfilégratäng med ädelost

1 fläskfilé ca 600g
100g ädelost
ca 8-10 st broccolibuketter
champinjoner
1 stor gul lök-finhackas
svarta oliver
2 dl creame fraiche
4 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
paprikapulver
salt
nymald svartpeppar
en skvätt worcestersås
liten skvätt soja
riven ost

Stek fläskfilén i strimlor
finhacka löken
blanda ihop såsen och låt den koka upp (ädelost, creame fraiche, grädde, buljongtärningarna, worcestersåsen, soja, paprikapulver, svartpeppar.)
Lägg löken, svamp & broccoli i botten på en form, häll på lite av såsen.
Lägg sen på den strimlade stekta fläskfilén. Ovanpå det oliver. Häll över all resterande sås. Avsluta med att strö över riven ost.

Gratinera i ugnen ca 15 min i 175grader.

Gott att ha till poatisbitar i ugnen.
Skala och dela potatisen i mindre bitar, koka i 10 min. Lägg över på en plåt, ringla över olja och strö över havssalt. Gör klart i ugnen, ca 15 min i 175 grader!

Middagstips fläskfile rosé

1 fläskfilé ca 600g
smör att steka den i
salt
vitpeppar
1 stor lök-finhackas
2 dl creame fraiche
2 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk chillisås
1 msk worcestersås
½ msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk rosépeppar

(jag la även i, finhackade svarta oliver, 100g vitlöksost, lite syltlök)


Tar detta aldrig slut..

Nu är Vilmer mkt bättre men då va de lillasysters tur. Denna gången är det maginfluensan som är boven...

Sitter ute i trädgården. Att sitta här ...

Sitter ute i trädgården. Att sitta här tillbaka lutad och njuta av solen är så skönt!!! Trodde himmeln va nästan molnfri men nu ser jag ett gäng moln dra fram över hustaket. Hoppas dom passerar obemärkt och missar solen. Vilmer har legat i soffan en stund, ont i halsen och frös. Helt kry e han inte än iaf. Nu ska vi fortsätta njuta!


Så fin!

http://www.youtube.com/watch?v=X7_tHXrJgK8

Me and I

Kollade nyss in hemsidan för att se vårens nyheter.....djup besvikelse! Var är alla häliga färger??? Det är vår INTE höst! En enda fin t-shirt hitta jag.

Nybadad Tuva som är redo att smörja in sig:-)

imag0427 (MMS)

Nybadad Tuva som är redo att smörja in sig:-)


Amigo time! Vilmer sitter klistrad i soffa...

imag0426 (MMS)

Amigo time! Vilmer sitter klistrad i soffan som den cooling han är!


Adeno-viruset

Det är namnet på viruset som gjorde Vilmer så otroligt sjuk.... efter en massa prover så gav tillslut detta utslag! JAG tycker det är skönt att få ett svar som är bevisat...eftersom dom inte riktigt vetat och kört någon form av gissningslek så va de skönt att äntligen få ett svar.

Vi ska fortsätta antiotikan i 10 dagar för att han inte ska utveckla en bakteriell infektion också.

Nu är prinsen äntligen utskriven och vi ska tillbringa helgen hemma för att ladda batterierna.

1177

Kvinnan på sjukvårdsrådgivningen som jag pratade med i tisdags då Vilmer blev så dålig ringde precis upp mig. Hon ville bara veta hur det gått. Berättade hela historien att vi blev inlagda direkt och allt. Tummen upp 1177, EN LUGN OCH TRYGG rådgivare som man direkt kände brydde sig. TREVLIGT tycker jag att hon följde upp! FLER sånna sjuksköterskor behövs!

PERMISS!!!!

Vilmer ska få komma hem på permiss idag!!!!
Min älskade unge <3 Så det blir bara en massa mys idag!

han har beställt en glass med choklad på och de ska han få hur många han vill!!!!!!!!!!!

Vill tacka 2 trevliga poliser som hjälpte...

Vill tacka 2 trevliga poliser som hjälpte mig så jag fick parkerat bilen och kom hel upp till mina föräldrar. En äcklig gubbe följde efter mig.... så nu har man fått åka polisbil! Vilmer och Tim kommer tycka det är SÅ häftigt!!!! Vilmer blev nyss inlagd på barn inf....:-(


Nu sover han igen.....:-(

Nu sover han igen.....:-(


Till mig från min fina son Tim!

imag0417 (MMS)

Till mig från min fina son Tim!


En febrig kille som bara vill sova....

imag0410 (MMS)

En febrig kille som bara vill sova....


Gourmet

Idag får ni köpa tidningen Gourmet!!!
Där är nämligen ett stort reportage på 8 sidor om vår gode vän Daniel Berlin och hans krog med samma namn!!!!!

Läs, ring och boka bord, åk dit och njut av förstklassig mat tillagat av de bästa råvarorna av proffskocken DANIEL BERLIN!!!!

Mat när det är som bäst det LOVAR jag!

40

Nu har lillen 40.0 grader i temp:-( Har fått en supp panodil nu. Han e helt utslagen, ger varken ifrån sig ljud eller rörelse. Margit kom in och passade barnen så jag slapp ta med mig dom när jag skulle hämta Tim. Så nu e min stora prins också hemma. Han längtar bara efter fotbollsträningen idag.

Feber & förkylning...

Tuva är förkyld MEN pigg och gla!
Vilmer va precis som vanligt imorse, pigg och glad. Men kl 12 ringde Johanna från dagis. Vilmer hade suttit i 10 min och tuggat på samma lilla kasslerbit, va helt tyst och avslagen. Sen satte dom sig i soffan, såg blek ut sen bvara somna han rätt upp och ner... Jag gick bort direkt för att hämta honom, låg på en madrass och sov. När jag tog i hans lille han d så va den iskall, förstod direkt att nu va de dags för feber igen. Alldeles kritvit i huvudet va han och varm...bar ut honom, sen gick vi hem. Tog tempen när vi kom hem, mycket riktigt feber....39.4. Bäddade ner sig i soffan där ligger han nu och sover.

Blåljus och medvetslös...

Blåljusen har passerat yra inne i vårat område idag, märkligt dom inte kan hitta rätt här, vi bor ju inte mitt ute på landet precis! 2 brandbilar & 2 ambulanser. Tim & Vilmer på helspänn förståss:-)

Tuva & jag försökte sova... Sova ja, de har väl blivit sådär på den punkten idag. Efter 10 timmars nattjobb e de ju skönt att få sova, eftesom jag har 2 nätter till att klara av. Familjen har skött sig fint, bara Tuva som gnällt en hel del och varit ledsen. Hon har varit kinkig sista 3 dagarna, kanske fler tänder på gång. De e som jag sovit fast ett öra varit vaken och registrerat allt. Dessutom va de länge sen ajg jobba nu, nästan ett helt år. Men kul va de iaf!

Skönt att bara få vara Sandra!

Snart står midagen på bordet, ska bli ljuvligt gott!!!!

Middagstipset 3e april

Burgundisk gryta!
ca 1 kg högrev
1 dl vatten
4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 lagerblad
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 morötter
x antal champinjoner
2 purjolökar
persilja

lite mjöl att reda med!

Stek köttet, lägg över i en gryta, på med vätskorna-buljong-kryddor, koka sen grytan utan grönsakerna i ca 1 timme, i med grönsakerna och koka 30 min till:-)
Red av!

Smaklig spis!

Första natten på 1 år....

Då va första jobbnatten avklarad! Roligt att träffa lite kollegor igen, men alla på mitt pass va borta. T hade semster, M semster & L mamma ledig som jag:-) Men de va bra och välkända vikarier:-)

Måste ner till apoteket kl 10, sen ska jag dyka ner i sängen och sooooooooova! 2 nätter kvar sen är detta passet gjort!

2 vuxna 5 barn & middagstipset!

Vi e grymma, visst e vi Christel;-) Det ÄR en utmaing att sticka på fiskeutflykt med 5 barn i åldrarna 7 mån, 3 år, 7 år & 2 st på 9år! Vilmer vill såklart vara EXAKT på samma punkt som Tim... Tim & R vill inget annat än att vara själv=) Men jag tyckte vi skötte de fint! Tillslut va vi trötta och några Ville hem, precis då blev tim arg på sin lina och sitt spö och ville med hem.

Nu är vi aif hemma, med frisk luft i lungorna!

Barnen leker och jag ska göra ett försök att börja på middagen!

Köttfärslimpa med rotsaker-allt på ett fat det är dagens middagstips!

Fatouchsallad (med vitlöksstekt pitabröd)

Till ca 4 pers.

150 g blandad sallad, finns ju nu att köpa flera olika sorter i lösvikt.
400 g bandade tomater
2 färska lökar (jag tycker salladslök e bäst)
1 kruka mynta
1 vitlöksklyfta
2 pitabröd
2 msk olivolja
½ tsk salt
nymald svartpeppar
200 g fetaost

Dressing

rivet skal från 1 citron
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar

1) Skölj och riv salladen i grova bitar. Skölj och skär tomaterna grovt. Ansa och strimla löken.

2) Plocka av myntabladen. Blanda sallad, tomat, lök & mynta.

3) Skala och finhacka vitlöken. Bryt pitabröden i mindre bitar. Stek bröden frasiga i olivolja, salta & peppra. Lägg i vitlöken mot slutet. Vänd ner brödet i salladen och smula över fetaosten.

4) Blanda alla ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen!

Smaklig spis!


Hallonmuffins med vit choklad!

100g vit choklad
100g smör (använd alltid SMÖR, gärna osaltat)
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker (välj vaniljsocker med äkta vanilj)
2 dl vetemjöl
3 dl riven kokos
125g färska hallon

Bortsett från chokladen går det att köpa alla ingredienserna EKOLOGISKA, vilket vi väljer. De flesta vetemjöl även många ekologiska innehåller askorbinsyra. Men SALTÅ KVARN har ekologiskt vetemjöl utan askorbinsyra-finns på COOP!

Riktigt fin och bra choklad utan massa E-ämnen i finns hos http://www.escalante.se/ som ni finner på Mariedalsvägen i Malmö!

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka chokladen. Smält smöret och låt det svalna. (ALLRA HELST SKA NI LÅTA BLI ATT SMÄLTA SMÖRET, TAR NI FRAM SMÖRET 1 TIMME INNAN, LÅT DE BLI RIKTIGT RUMSTEMERERAT SÅ GÅR DET ATT RÖRA NER SMÖRET SÅ, RESULTATET BLIR DÄRMED MKT BÄTTRE!)

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt vetemjöl, kokos och smör.

Blanda till en jämn smet. Vänd i choklad och hallon.

Fördela  i muffinsformar och ställ på en plåt.

Grädda mitt i ugnen i 20 min.

Sommarens krämiga potatissallad!

Till ca 6 pers

1 1/2 kg färskpotatis, skölj-borsta-koka-låt svalna.
1 purjolök, ansa & skiva tunt
1 dl cornichons, grovhackas
2 dl urkärnade oliver, gröna el svarta, grovhackas
2 dl hackade färska örter, tex gräslök, basilika.

Dressing

2 äggulor
2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk sötstark senap
2 dl gräddfil
2-3 tsk flingsalt
nymald svartpeppar

Vispa upp äggulorna. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under KONSTANT VISPNING. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn sås.

Skär den kalla potatisen i bitar och lägg i en skål. Blanda potatisen med purjolök, oliver, cornichons, örter och dressingen. Blanda väl!

Smaklig spis!

Lite Tuva bilder-vår prinsessa!


Vår fiskedag i bilder


Ska äta upp dig...

..säger Tuva till sin nya kompis!


Samtal...

JOnas ringde precis, nu skulle han vidare ut efter han slutat ikväll med sina kollegor på jobb...TRÅKIGT när jag väntade mig att han skulle komma hem:-(

Middagstips kyckling

Idag är de bara jag och kidsen hemma. Jonas har varit iväg på möte och sen jobb sen 10.45.

Idag blir de hel kyckling i ugnen med ris och bearnaiesås, inte så piffigt kanske men barnen älskar det!


Fiske & sol

Tidigt idag for jag, Tim & Tuva iväg tilldammarna för fiske. De lyser i Tims ögon av iver över den stooooora gädda han ska fånga idag på sitt jerkbite eller hur de stavas. Efter otaliga kast på 72 olika platser bestämde han sig till sist vart vi skulle stå. Tuva somnade, solen kom fram och jag sjönk ner på en filt lutade mig mot Tuvas vagn och riktade ansiktet mot solen.
Trots ganska mkt vind så säger jag åter igen, VÄLKOMMEN VÅREN!!!

Efter 4 timmar va jag nöjd och klockan va dax att hämta Vilmer!

Glad påsk på er!

RSS 2.0