Potatis- och köttfärsgratäng

Gul lök
Gurka
Sallad på kruka
Nötfärs
Potatis
Riven ost
Rödlök
Tomater
Vitlöksklyftor
Äpple
Matfett
Mjölk
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Torkad basilika
Vetemjöl
Vinäger

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en gratängform, ca 20*30cm.

Skala och skiva 900g potatis i 2mm tunna skivor. Lägg hälften av skivorna i botten på gratängformen och lämna hälften på skärbrädan. Hacka 1 gul lök.

Ostsås: Smällt 2 msk matfett i en kastrull, rör ner 4 msk vetemjöl till en smet och vispa ner 5dl mjölk, lite i taget för att undvika klumpar. Tillsätt ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under omröring tills såsen tjocknat. Fortsätt parallellt med nästa steg men glöm inte att fortsätta vispa i såsen. När såsen tjocknat, rör ner 150g riven ost och dra kastrullen från plattan.

Bryn löken och 500g nötfärs i en stekpanna. Pressa ner 3 vitlöksklyftor och krydda med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1½ msk torkad basilika. Tillsätt 1 dl vatten.

Häll köttfärsen ovanpå potatisen i gratängformen och fördela resten av potatisen ovanpå. Häll över ostsåsen så att den fördelar sig jämt. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 40min och efter ungefär halva tiden när ytan fått en fin gyllenbrun färg lägg över aluminiumfolie så de inte bränns.

Gör en sallad av ½ kruka kaskadsallad, 3 tomater, ½ äpple, ½ gurka och 1/4 rödlök tunt skivad. Servera gärna med en god vinäger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0